Fémkeresők

Makro tartozékok

Partnereink

altAz oldal megtekintésére: Mozzila Firefox böngésző; JavaScript, Flash Player, ActiveX engedélyezése valamint 1366 x 768 képernyőfelbontás javasolt.

Címlap Minelab Equinox 800 teszt

Kaszab Zsolt, a Fémkeresőbolt tulajdonosa jóvoltából, az előrendelés keretein belül hozzájutottam egy  Minelab Equinox 800-as típusú fémkereső műszerhez.  Az eszköz teszteléséről és ahhoz fűzött tapasztalataimról írok az alábbiakban:

Magamról annyit, hogy több éve használok fémkereső készülékeket és az alábbi  típusú gépekről van tapasztalatom:

- White’s 6000 Di PRO SL

- Minelab Musketeer Advantage/Quattro/Excalibur II

- XP Deus

- Jelenleg egy Minelab Excalibur II (5 éve használom) és az Equinox 800-al rendelkezzem.

Általános tapasztalatok:

Első kézbevételre is érezhető, noha egy 1,3 kilógrammos pehelysúlyú gépről  beszélünk, hogy a kialakítása igényes és masszív. Menürendszere könnyen használható, felhasználóbarát. Jó az ergonómiai kialakítása, így nem megterhelő hosszú használat közben sem.

Levegőben történő tesztelések:

A gép a levegőben történő tesztelésekkor mind a kis és nagyméretű céltárgyakra  vonatkozóan távolságban jobban teljesített. Egy kétszáz forintos érmét, vagy a 3 grammos aranylánc fonatát ~ 25%-kal távolabbról érzékeli, mint hasonló méretű tekerccsel rendelkező más gyártók gépei. Viszont a céltárgyak méretéhez kell igazítani a keresési alap programot. Például az érméhez a földi, míg az aranylánchoz az aranykereső gyári alapprogram jó, megfelelő beállítással.

Tesztelési körülmények vízben:

Jelenleg a műszerhez nem kapható a gyári vízálló fejhallgató, így elsősorban szükséges volt elkészítetni azt. A vízálló fülhallgatót házilag készítették a gyárival teljesen megegyező lengő csatlakozóval a géphez történő közvetlen csatlakoztatás érdekében. A tesztelés sós vízben történt, homokos parttal rendelkező strandon. A tesztelés közben a teljes gép (tekercs, elektronika és házilag készített fülhallgató) több órát vízben volt. A teszt folyamán a gép teljes vízállóságot igazolt, ilyen jellegű meghibásodást nem észleltünk.

 Beállítások vízben (gyári Beach 2 program az alábbi módosításokkal):

- Automatikus treshold

- Reaktivitás 4

- 50 hangszín

- (Multi frekvencia ebben az üzemmódban nem állítható)

Vízi tapasztalatok:

Vízben könnyen használható a kis felületek miatt, nagyon kevés az ellenállása (Excalibur II-hez képest). Használat közben stabil a gép, nem ad téves jeleket és nem „cincorog”. Mélységre meglepően többet (tárgy méretétől függően akár 30%) tud mint, az előbb említett típus, illetve kijelzett olyan apró céltárgyakat is a sós vízben amik eddig nem szerepeltek a találati listán. A műszer visszajelzései megbízhatóak az értékek nem ugrálnak össze vissza, stabil jelet tud adni nagyobb mélységben lévő tárgyakra is. Igaz nem mindent oda jelez ki értékben ahova a kézikönyv mutatja. Főleg igaz ez az arany ékszerekre. A mélységérzékelője nem mindig állítja a valós tényállást. A céltárgyak helye könnyen beazonosítható tűpont kereső üzemmód nélkül. A műszer nem lát a fej elé sem mögé, így amint a fej elhalad a tárgy felett és nem jelez a tárgy pont a fej hátsó részénél van.  Amennyiben a tekercs kis területen érzékel több egymáshoz közel lévő céltárgyat okoz némi fejtörést a felszínre hozás. Ilyenkor nem lehet egyértelműen meghatározni a tárgyak helyzetét.

 Beállítások szárazföldön (gyári Field 2 program az alábbi módosításokkal):

- Automatikus treshold

- Reaktivitás 5

- 50 hangszín

- Multi frekvencia

Földi tapasztalatok:

Keresési helyszínen való összeszerelés nem  XP Deus szintű, annál több időt vesz igénybe. Percekre van szükség mire a gépet össze lehet szerelni. A teljes gép rendkívül könnyű még a XP Deushoz képest is. Több órás keresés után sem fárad el az ember karja a használat közben. Keresés közben stabilnak nevezhető a gép, csak néha ad téves jeleket, de nem zavaróan sokat. Vasszűrése nem nevezhető a legjobbnak, inkább középkategóriájúnak. Gyorsasága viszont felülmúlja a Deus

gyorsaságát és jóval mélyebbre is lát, akármilyen méretű céltárgyról beszélünk. A céltárgyak beazonosításakor, ugyanúgy mit a vízben pontos, megbízható visszajelzést ad a műszer. Nem ugrálnak a céltárgyak anyagához rendelt, kijelzőn megjelenő értékek. Viszont a tárgy földből való kiemelése már nem olyan egyszerű, mint a Deusszal. Itt már akadhatnak gondok és eltelhet 1-2 perc mire az ember  megtalálja a céltárgyat pinpointer használata nélkül, de ahogyan minden ez is csak gyakorlás kérdése.

Töltés:

A műszer töltése egy nagyon egyszerű és praktikus módon lett kialakítva, egy mágneses csatlakozót kell csatlakoztatni a konzol aljára, ennek előre kialakított helye van megadott geometriával így nem lehet fordítva csatlakoztatni. A vezeték nélküli fejhallgató vevő egysége is ilyen csatlakozóval ellátott viszont a fejhallgató Micro USB csatlakozóval ellátott. A kábelek a (2 mágneses és egy Micro USB kábel) a készlet tartozékai. Töltő adatpert nem tartalmaz a csomagolás ezt külön kell beszerezni! A műszer töltése ~4 órát vesz igénybe.

Előnyök:

- Kis súly

- Felhasználóbarát felület

- Nagy mélység

- Sok beállíthatósági lehetőség

- Vízhatlanság (keresés után a kerti csapnál elmosható)

- Vezeték nélküli fejhallgató

- Hosszú üzemidő (háttérvilágítás nélkül és a gépbe közvetlen csatlakoztatható fejhallgatóval meghaladja a 12 órát)

Hátrány:

- Tekercs vezetékét a szárra kell feltekerni. A vezeték lengő csatlakozója szállítás közben megtelhet szennyeződéssel, amennyiben nincsen csatlakoztatva.

- Az aranykereső mód számomra használhatatlan volt vízben (földön megszokás kérdése).

- A kijelző elektronika hátulján elhelyezett töltőpontok csatlakozásán lévő aranyozás töltés közben elektrolízis hatására lebomlott, minden elővigyázatosság ellenére (gép elmosva, áttörölgetve). Töltés közben a csatlakozási ponthoz a hangszóróból idővel kiszivárgó víz.

- A könnyű, de masszív kialakítás ellenére a probléma, hogy nyél 3 részből áll és kicsit lötyög.

- Kartámasz és a szár illesztése is nagyon laza, így szükséges volt alá szigetelő szalagra, hogy ne mozogjon.

- Nincsen gyári töltő, csak felárért.

- Nincsen (jelenleg) gyári vízhatlan fejhallgató.

 

Üdvözlettel: S.R. 

Köszöntő

Ma 2019. szeptember 16., hétfő, Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz. Boldog névnapot kívánunk!

Aranymosó szett

Ki olvas minket

Oldalainkat 186 vendég böngészi

Látogatások

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa:2593
mod_vvisit_counterTegnap:13840
mod_vvisit_counterEzen a héten:2593
mod_vvisit_counterMúlt héten:90125
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:197091
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:386322
mod_vvisit_counterÖsszesen:4993553

Oldalainkat: 177 vendég, 8 bots böngészi
IP címed: 3.93.75.30
 , 
Ma: 2019. szept., 16